Vlada je sprejela predlog o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine

Ministrstvo za kulturo, 22. november 2023 ― Vlada je na današnji seji potrdila predlog o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine in ga poslala v Državni zbor. Z novim zakonom širimo varovanje slovenščine tudi v digitalno okolje: v operacijske sisteme računalnikov, pametnih mobilnikov, avtomobilov in drugih naprav, ki preko besedilnih ali govornih vmesnikov komunicirajo z uporabniki.

Celovita obnova dela kulturnega spomenika državnega pomena Negova – Grad

Ministrstvo za kulturo, 14. november 2023 ― Ministrstvo za kulturo je 9. novembra 2023 na gradu Negova predstavilo projekt »Celovita obnova dela kulturnega spomenika državnega pomena Negova – Grad«. Splošni cilj projekta je obnoviti, revitalizirati in ohraniti kulturni spomenik državnega pomena ter uporabiti njegove potenciale kulturne dediščine za pospešitev turističnega in gospodarskega okrevanja po pandemiji covid-19.
MISLI OB IZREDNI SKUPŠČINI SINDIKATA ZASUK

MISLI OB IZREDNI SKUPŠČINI SINDIKATA ZASUK

Kreativni razred, 9. november 2023 ― foto  Klara  Širovnik ALENKA SOTTLER Danes se sprašujem, ali je bilo dobro, da smo se ustanovili na Taboru, ker že taborimo. Nič novega v slovenski družbi. Bo taborniški model vzdržal še kar nekaj časa, ali se bomo vendarle zasukali?Razmišljam, kako vsaka večja sprememba v strukturi Zasuka, posebej pa spremembe v tako temeljnem organu, kot je delavski odbor, prinaša za posledico tudi spremembo temeljne usmeritve Zasuka. Saj sta vsebina in forma Zasuka neločljivo povezana. Sindikat Zasuka je nova oblika institucije, ki združuje prekarne državljane in je kot taka nekaj, česar doslej še ni bilo. Tu gre za dejansko skupinsko ustvarjalno delo, pri katerem moramo šele pot uhoditi tako za nas vse skupaj, kot tudi za naslednje generacije. Reševanje problema, ki nastane pri ustvarjanju nečesa tako novega, kot je sindikat Zasuk, je zelo podobno ustvarjanju umetniškega dela. Kadar nam nekaj gre, se hočemo problema znebiti s hitrimi popravki. Kmalu ugotovimo, da popravki problema niso rešili in naredimo nove popravke (opazujte ta hip našega premiera Goloba) Običajno moramo na koncu priznati, da smo položaj poslabšali, celo nepregledno zapletli. Tako ravnanje Dietrich Dormer, nemški strokovnjak za reševanje problemov imenuje "repair servis behavior" in v svoji knjigi Logika neuspeha (The Logic of Failure, povzetek na http://www.tnellen.com/ted/tc/logic.html pokaže, kako vodi v neuspeh. Problemi so navadno veliko bolj kompleksni. Dokler se v celoti ne razvijejo, lahko vidimo samo en njihov del. Potrebni so širšega razumevanja in spoznanje njihove soodvisnosti, vzrokov, posledic in predhodnih kontekstov, da se rešijo. (pomislite na Izraelsko Palestinske odnose). Ali pa se vrnemo nazaj k varnemu ponavljanju vajenih miselnih vzorcev, ki pa so nas pripeljali do sem. »Umetnost je bodisi plagiat ali revolucija.« je rekel Paul Gauguin Moja izkušnja je, da se je v takem trenutku dobro ustaviti in pustiti položaj odprt za premislek iz različnih zornih kotov. Ja, za

DELAVNICA: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Asociacija, 8. november 2023 ― Asociacija in DobraVaga združujeta moči in vas vabita 6. decembra ob 16. uri na delavnico o statusu samozaposlenega v kulturi, ki se bo osredotočala na tiste, ki se v register samozaposlenih v kulturi vpisujete prvič. Na delavnici bomo odprli vprašanja pridobitve in upravljanja s statusom. Status samozaposlenega v kulturi, pridobljen na Ministrstvu RS za kulturo, … Preberi več o DELAVNICA: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?
še novic